Nova edició del programa Vida Activa dedicada a persones amb un dany cerebral adquirit
Nova edició del programa Vida Activa dedicada a persones amb un dany cerebral adquirit
Finalitzada la 3a edició del Vida Activa, un programa d’empoderament, entrenament a la comunitat i d’iniciació a la vida independent en la que durant dues setmanes els participants amb dany cerebral adquirit han après tècniques per ser més autònoms a l’hora de desenvolupar les activitats bàsiques de la vida diària i de participació a la comunitat.
Ha estat la primera edició dedicada a persones amb un dany cerebral adquirit i ha comptat amb la participació de 6 persones que durant el programa han viscut als apartaments Guttmann Barcelona Life.
Abans de començar el programa es van fer entrevistes individualitzades amb cadascun d’ells per a conèixer les seves necessitats, objectius i aspiracions, i es va dissenyar un programa el més personalitzat possible per treballar aquells aspectes més rellevant per augmentar la seva autonomia i participació.
Cada dia, després d’esmorzar han sortit per participar en noves activitats i conèixer els diferents recursos que estan al seu abast. Així han provat la hipoteràpia a Vilassar de Mar, vela i fitness a Barcelona, ciclisme a Banyoles, natació a Mataró i una visita cultural al Recinte Modernista de Sant Pau.
Els desplaçaments fins les activitats han sigut també una part molt important de l’entrenament a l’entorn comunitari: desplaçaments pel carrer amb els seus propis elements de suport, desplaçaments amb transport públic utilitzant Apps dels mòbils, i desplaçament en minibús per a distàncies més llargues.
A les tardes, han participat en tallers en què s’han treballat diferents temes d’interès relacionats amb la discapacitat i a càrrec d’un expert/a en la matèria: un grup d’ajuda mútua i un taller de sexualitat, un taller d’inserció laboral, un d’introducció a la filosofia de vida independent, un altre de dansa i expressió corporal o del mètode Ronnie Gardiner, entre d’altes.
L’equip de monitors ha estat acompanyat per la Dra. Beatriz Coto, fellow de l’Institut Guttmann i ex pacients i voluntaris de l’hospital de neurorehabilitació que han col·laborat com a “peers”.
Per tal d’avaluar l’impacte aconseguit amb el programa, el primer i l’últim dia s’han passat les escales FIM, que mesura l’autonomia, WHOQOL, que mesura la qualitat de vida i la satisfacció personal, i la EDIAS, que mesura la seva implicació en activitats significatives. I d’aquí 6 mesos es tornaran a passar per observar els canvis en els participants.