Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Teràpia assistida amb gossos per als pacients amb amnèsia post traumàtica i mínima resposta | Institut Guttmann

Teràpia assistida amb gossos per als pacients amb amnèsia post traumàtica i mínima resposta

Teràpia assistida amb gossos per als pacients amb amnèsia post traumàtica i mínima resposta

Contact Communication
Institut Guttmann Communication Department:
Phone 934 977 700 ext. 2280/3280
Teràpia assistida amb gossos per als pacients amb amnèsia post traumàtica i mínima resposta

L’Hospital de Neurorehabilitació Institut Guttmann ha incorporat la teràpia assistida amb gossos com a part del tractament per a pacients amb amnèsia post traumàtica (APT)  i mínima resposta. 

La intervenció assistida amb gossos és una eina de treball en l’àmbit de la salut i l’educació que es basa en la realització de diferents activitats amb fins terapèutics, utilitzant l'animal com a eina d'unió i motivació. Es pot realitzar amb persones de totes les edats i ofereix a l’equip de referència suport per treballar els objectius terapèutics preestablerts. 

Actualment es realitzen dues sessions setmanals i cadascuna d’elles es dirigeix a un grup de pacients, dos tècnics/ques de teràpia amb gossos i una terapeuta ocupacional de l’Institut Guttmann, que treballen prèviament la metodologia de treball adient per a cada grup. En els pacients amb APT, es pretén millorar l’orientació en espai i temps, potenciar l’ús del llenguatge i afavorir el control de les alteracions conductuals, entre altres. Per la seva banda, en el treball individual amb pacients de mínima resposta, els objectius principals són potenciar l’estimulació tàctil i visual, estimular la comunicació i el seguiment d’ordres verbals i promoure la relaxació per millorar el posicionament. Les sessions estan rebent una resposta molt positiva tant per part de pacients com de famílies. 

Les intervencions assistides amb gossos s’apliquen des de fa temps i tenen resultats òptims entre poblacions i col·lectius diferents. “Contribueixen en el treball terapèutic de les funcions físiques, socials, emocional i cognitives de la persona, aconseguint una major adhesió i motivació per part del pacient, en un entorn de treball més relaxat i lúdic”, indica Cristina Martín, fisioterapeuta de l’Institut Guttmann a càrrec de les sessions. Altres avantatges són l’augment de l'autoestima i l'autonomia, el reforç de l'autoconfiança, la reducció dels sentiments d'aïllament i de conductes violentes o agressives. El programa, desenvolupat amb la col·laboració de l’entitat AAS Discan, compta amb el finançament de l’empresa Elanco