Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Neix la xarxa Rehab-Lab.Cat, per impulsar l’autonomia de les persones amb discapacitat a través de la impressió 3D | Institut Guttmann

Neix la xarxa Rehab-Lab.Cat, per impulsar l’autonomia de les persones amb discapacitat a través de la impressió 3D

Neix la xarxa Rehab-Lab.Cat, per impulsar l’autonomia de les persones amb discapacitat a través de la impressió 3D

Contact Communication
Institut Guttmann Communication Department:
Phone 934 977 700 ext. 2280/3280
Neix la xarxa Rehab-Lab.Cat, per impulsar l’autonomia de les persones amb discapacitat a través de la impressió 3D

Rehab-Lab.Cat és un projecte pioner d’innovació social i tecnològica impulsat per la Fundació iSocial, Fundació CIM-UPC, Institut Guttmann, Fundació Ampans i Avinent, forma part de la xarxa europea Rehab-Lab i ara, 10 noves entitats  del sector de la discapacitat d’arreu de Catalunya se sumen a les 5 organitzacions impulsores del projecte, consolidant Rehab-Lab.Cat com un referent en la creació d’ajuts funcionals personalitzats amb impressió 3D.

Les persones amb discapacitat motriu sovint enfronten grans reptes a l’hora de dur a terme tasques quotidianes aparentment senzilles. Aquestes dificultats es tradueixen en una pèrdua de qualitat de vida, ja que impedeixen la realització d’accions tan bàsiques com beure aigua, obrir portes, vestir-se, entre moltes altres. Segons una enquesta de l’INE del 2022, el 46% de les persones amb discapacitat requereixen ajudes tècniques –o ajuts funcionals– en el seu dia a dia, mentre que un 18% no en fa ús tot i necessitar-les. Si bé el mercat disposa d’una oferta de suports, aquests són estàndards i sovint no s’adapten a les particularitats de les persones que les utilitzen.

Aquest febrer, el projecte Rehab-Lab.Cat fa un pas endavant amb la incorporació de 10 noves entitats sociosanitàries d’arreu de Catalunya, que marca el naixement de la xarxa Rehab-Lab.cat. Les noves entitats han iniciat la implantació de nous FabLabs d’impressió 3D a les seves instal·lacions, donant així als seus usuaris amb discapacitat motora la possibilitat d’obtenir solucions adaptades a les dificultats que encaren cada dia.  

En el marc d’aquesta ampliació, un grup de 28 terapeutes ocupacionals i altres professionals socials de les noves entitats membres, estan rebent aquesta setmana una formació intensiva en el disseny d’ajuts funcionals a través de tecnologia d’impressió 3D a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La capacitació inclou també el coneixement del model europeu Rehab-Lab, que es caracteritza pel codisseny de les solucions entre usuaris, professionals de la rehabilitació i enginyers. 

El dijous 6 de febrer, la Consellera de Drets Socials, Mónica Martínez Bravo, ha visitat la formació per conèixer de prop aquest projecte i el seu impacte en la millora de l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través dels fons UE-Next Generation.  

Un projecte col·laboratiu         

El Projecte Rehab-Lab.Cat és fruit d’un esforç col·laboratiu entre diferents sectors, i inclou des del seu naixement la participació d’entitats socials, de l’àmbit universitari i del sector tecnològic. 

Al consorci inicial de Rehab-Lab.Cat, liderat per la Fundació iSocial per a la innovació en l’acció social, i format alhora per la Fundació Ampans i la Fundació Institut Guttmann, primers FabLabs del projecte, i per la Fundació CIM-UPC i per l’empresa tecnològica Avinent, s’hi sumen ara les següents entitats: 

  • ASPACE Catalunya (Barcelona) 
  • Grup Alba (Tàrrega) 
  • Grup MIFAS (Girona) 
  • ASPID (Lleida) 
  • Grup Esclat (Barcelona) 
  • Fundació El Maresme (Mataró) 
  • Fundació Onada (Tarragona) 
  • Fundació Althaia (Manresa) 
  • Fundació Ramón Noguera (Girona) 

La creació de la xarxa Rehab-Lab.Cat permetrà oferir solucions personalitzades i accessibles a un major nombre de persones amb discapacitat arreu de Catalunya, contribuïnt a la seva independència i qualitat de vida. D’aquesta manera, el projecte Rehab-Lab es consolida com un referent a Catalunya en el suport a l’autonomia de les persones amb discapacitat motriu, i reforça la seva connexió amb la comunitat Rehab-Lab Europa, que compta amb més de 60 organitzacions membres a diferents països.