VIII Trobada d’Educació Viària de policies, mossos d’esquadra i monitors del programa Game Over
VIII Trobada d’Educació Viària de policies, mossos d’esquadra i monitors del programa Game Over
Ahir es va celebrar la VIII Jornada d’Educació Viària sota el títol “Conducció i prevenció dels accidents. Un aprenentatge necessari al llarg de la vida” que com ja és habitual va reunir a més d’un centenar de persones relacionades amb la prevenció dels accidents de trànsit: policia local, Mossos d’Esquadra, monitors Game Over, formadors, autoescoles, mútues i responsables del Servei Català de Trànsit, entre d’altres.
Enguany, el debat era especialment necessari donades les xifres d’increment de la sinistralitat a les carreteres i molt especialment el número de víctimes majors de 60 anys. Per aquest motiu, el debat de la jornada girava entorn de la necessitat d’aprendre i formar-se al llarg de tota la nostra vida per tal de mantenir les capacitats cognitives del nostre cervell en el millor estat possible i així poder garantir, en la mida del possible, una conducció més segura i evitar els accidents.
La jornada inaugurada pel Dr. Josep M. Ramírez, director de l’Institut Guttmann i el Sr. Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit va comptar amb la conferencia inaugural del doctor en Biologia i professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, David Bueno qui va explicar com la neurociència ens ofereix claus per tal d’incidir de manera positiva en la configuració del nostre cervell per tal de fer-lo més plàstic i receptiu als nous aprenentatges. “La clau està en tenir un cervell actiu, posar-li reptes, perquè és això el que afavoreix les connexions neuronals que són les responsables d’un millor rendiment”.
El Dr. Ramírez va incidir en la necessitat d’una avaluació de les funcions cognitives per assegurar que elements com la memòria sostinguda, la memòria dividida o l’atenció són fonamentals a l’hora de predir el nostre comportament al volant. És per això que és important disposar d’eines per avaluar i tractar aquestes capacitats per la qual cosa ha demanat la col·laboració del Servei Català de Trànsit. Per la seva banda, el Sr. Gendrau, defensa aquestes tasques de prevenció i aprenentatge com a “pluja fina” contra els accidents a les carreteres i assegura que les mesures impulsades fins ara en altres col·lectius, com la gent jove, es tradueix amb resultats positius a les carreteres.
En la darrera edició el programa Game Over ha arribat a prop de 50.000 escolars de 496 centres catalans d’ESO i Batxillerat i segons els resultats de les enquestes, més del 50% dels joves reconeixen que han canviat certes actituds després de les xerrades testimonials dels monitors.